IN MY HEAD: ?

Saturday, August 1, 2009

Jihad

Apa pandangan kamu tentang video ini?
Seharusnya membaca juga E-Book dari Harun Yahya- Klik Sini*
Memahami Erti Jihad.
Jihad  ialah berjuang dengan bersungguh-sungguh. Mereka yang berjihad digelar Mujahid. Mujahidin untuk lelaki dan mujahidah untuk wanita.
Jihad dilaksanakan untuk menjalankan misi utama manusia yaitu menegakkan Din (agama) Allah atau menjaga Din tetap tegak, dengan cara-cara sesuai dengan garis perjuangan para Rasul dan al-Quran. Jihad yang dilaksanakan Rasul adalah berdakwah agar manusia meninggalkan kemusyrikan dan kembali kepada aturan Allah, menyucikan hati, memberikan pengajaran kepada umat dan mendidik manusia agar sesuai dengan tujuan penciptaan mereka yaitu menjadi khalifah Allah di bumi.
Pelaksanaan jihad dapat dirumuskan sebagai berikut:
Pada konteks diri peribadi - berusaha membersihkan fikiran dari pengaruh-pengaruh ajaran selain Allah dengan perjuangan spiritual di dalam diri, mengerjakan perintah Allah dan menjauhi larangan-Nya.
Komuniti - Berusaha agar Din pada masyarakat sekitar mahupun keluarga tetap tegak dengan dakwah dan membersihkan mereka dari kemusyrikan.
Kedaulatan - Berusaha menjaga kedaulatan dari serangan luar, mahupun pengkhianatan dari dalam agar ketertiban dan ketenangan beribadah pada rakyat di negara tersebut tetap terjaga termasuk di dalamnya pelaksanaan Amar Ma'ruf Nahi Munkar. Jihad ini hanya berlaku pada negara yang menggunakan Din Islam secara menyeluruh (Kaffah).
Istilah jihad sering disalahfahami oleh yang tidak mengenal prinsip-prinsip Din Islam sebagai 'perang suci' (holy war); istilah untuk perang adalah Qital, bukan Jihad.
Jihad dalam bentuk perang dilaksanakan jika terjadi fitnah yang membahayakan kewujudan umat (contohnya serangan dari luar). Jihad tidak boleh dilaksanakan kepada orang-orang yang tunduk kepada aturan Allah atau mengadakan perjanjian damai ataupun ketaatan.
Keganasan tidak boleh dikategorikan sebagai jihad; Jihad dalam bentuk perang harus jelas pihak mana yang terlibat dalam peperangan, seperti halnya perang yang dilakukan Nabi Muhammad s.a.w. yang mewakili Madinah melawan Makkah dan sekutu-sekutunya. Alasan perang tersebut terutama adalah kezaliman kaum Quraisy yang melanggar hak hidup kaum Muslimin yang berada di Makkah (termasuk merampas harta kekayaan kaum Muslimin serta pengusiran).
Mengapa kamu tidak mahu berperang di jalan Allah dan (membela) orang-orang yang lemah baik laki-laki, wanita-wanita mahupun anak-anak yang semuanya berdoa : "Ya Tuhan kami, keluarkanlah kami dari negeri ini (Mekah) yang zalim penduduknya dan berilah kami pelindung dari sisi Engkau, dan berilah kami penolong dari sisi Engkau !".(QS 4:75)
Perang yang mendakwa menegakkan Islam namun tidak mengikuti Sunnah Rasul tidak boleh disebut Jihad. Sunnah Rasul untuk penegakkan Islam bermula dari dakwah tanpa kekerasan, hijrah ke wilayah yang aman dan menerima dakwah Rasul, kemudian merealisasikan suatu masyarakat Islam (Ummah) yang bertujuan menegakkan Kekuasaan Allah di muka bumi.
Mereka yang diserang berhak berjihad untuk mempertahankan diri dengan apa cara sekalipun.
Source: wikipedia
Kuffar Amerika dan sekutunya telah menyerang dan membunuh umat islam di afghanistan, iraq, palestin dan negara umat islam lain. Amerika juga ialah pusat penyebaran kemungkaran dan kefasadan. Osama bin Laden telah melancarkan perang (al-qital fi sabilillâh bisyurâthihi) keatas amerika dan sekutunya. Sebelum ini beliau telah berjihad di afghanistan melawan penjajahan kuffar Soviet Union di afghanistan. Salahkah beliau jika berijtihad begitu?
laailahailallah1
*Tiada apa yang dapat menandangi dengan kalimah Laailahaillah.
Demontrasi adalah  jihad, tunjuk perasan untuk menyatakan kebenaran dan membenci kezaliman. Demontrasi mansuhkan I.S.A umpamanya yang menahan dan memenjara orang yang tidak bersalah tanpa bicara, yang bersalah bebas menyebarkan fitnah dan kezaliman. Semua orang berhak mempertahankan diri dan menyatakan kebenaran.
Demontrasi mansuhkan dasar PPSMI, disebabkan seorang pemimpin yang jahil sejarah dan moral membuat keputusan, Bahasa jadi pertaruhan. Mana tulisan jawi, dah dilupa, bahasa baku dah tiada juga. Logikkah anda, memakan racun yang disuap oleh pemimpin yang jahil itu. Sudah tentu tidak, demotrasi adalah jihad fisabilillah untuk menyatakan kebenaran dan mempertahankan diri dan survival generasi yang mendatang. Agar anda dan generasi akan datang tidak disuap racun berjadual itu.
PROTESTS
Sumber: Gambar
Dalam diri sendiri juga ada perasan untuk pertahankan diri dan menyatakan kebenaran dan membenci kezaliman (Amar Ma'ruf Nahi Munkar). Ia juga disebut jihad, jihad pada diri atau disebut jihad nafsu. Anda tentu tidak suka, jika barang,harta benda  milik anda diambil secara yang salah. Hendak dapatkan harta penuh dengan perit jerih.Kita akan menasihati dan hukum dengan kata lain marah, pukul dan sebagainya untuk nyatakan kebencian pada perbuatan itu. Begitu juga demontrasi.
Wallahu A'lam. Hanya mengharapkan Cahaya Sakinah dan Rahmat dari Allah Ta'ala.

4 comments:

FdausAmad said...

Gua nak ajak lu datang lepak blog gua.Rilek rilek.

Chow.

Lin Huang said...

caihuanglin20150519
mont blanc pens
kate spade
coach outlet online
air max 95
michael kors outlet online
oakley sunglasses outlet
oakley sunglass
michael kors bags
hollister clothing store
cheap jerseys
michael kors outlet
coach outlet
burberry sale
cheap oakleys
oakley sunglasses
kate spade uk
tory burch handbags
ray ban glasses
gucci outlet
ray bans
michael kors
cheap ray ban sunglasses
true religion
replica watches
true religion outlet
gucci uk
rolex watches
true religion jeans
ray ban sunglasses
chanel outlet
cheap oakley sunglasses
pandora jewelry
soccer jerseys
abercrombie outlet
nike air max
coach outlet online
michael kors bag
burberry outlet
coach factory outlet
chanel bags

dong dong said...

201578dongdong
coach factory outlet online
michael kors handbags
ray ban sunglasses
timberland boots
michael kors handbags
chanel handbags
oakley vault
jordan shoes
michael kors outlet
louis vuitton handbags
celine
coach
lebron james shoes
tods shoes
true religion
abercrombie fitch
michael kors outlet online
louis vuitton handbags
coach outlet
oakley galsses
jordan pas cher homme
jordan 11 gamma blue
pandora charms
oakley sunglasses wholesale
cheap nfl jerseys
jordan 11 gamma blue
oakley sunglasses cheap
michael kors outlet online
abercrombie and fitch new york
louis vuitton outlet
ray ban glasses
cheap lululemon
coach outlet store online
ralph lauren polo shirts
sac longchamp
oakley sunglasses wholesale
tory burch outlet online
chi flat iron

1111141414 said...

curry shoes
hogan outlet online
kobe 11
ferragamo belts
adidas ultra boost
pandora jewelry
timberland boots
lebron james shoes
new england patriots jersey
michael kors outlet

Post a Comment

Salam.. Chat.


ShoutMix chat widget

Followers

As-Syahid Izzuddin Al-Qassam (1871 - 20 Nov 1935)

Nama sebenar beliau adalah Muhammad Izzuddin Abdul Qadir Mustafa Al-Qassam. Lahir di daerah Al-Ladziqiyyah, Syria Selatan. Masuk ke Al-Azhar sekitar tahun 1906 pada usia 14 tahun. Sempat berguru dengan Sheikh Muhammad Abduh dan berteman dengan Sheikh Rasyid Redho. Ketika penjajahan kuffar di Libya pada 1911, beliau turut memobilisasi senjata dan para mujahid untuk turun ke Libya. Setiap operasi jihad yang dipimpin oleh beliau di Palestin membuahkan kejayaan besar yang menakutkan Inggeris yang menjajah Palestin saat itu. Beliau syahid dalam satu pertempuran dahsyat di Kota Jenin, bersama 10 orang mujahid yang digempur dengan ratusan pasukan Inggeris yang menggunakan helikopter. Kini, nama beliau disematkan kepada sayap ketenteraan Hamas iaitu Brigade As-Syahid Izzuddin Al-Qassam yang sering dikenal dengan aksi-aksi pelancaran roket Al-Qassam dan operasi Amaliyyah Al-Istisyhadiyyah. 


My News

islamiconlineuniversity.com

Learn How to give Dawah

Alafasy Quran TV - Syeikh Misyari Rasyid Al-Afasy

Radio Rodja - Menebar Cahaya Sunnah - Kuliah Hadist

Iklan Nuff